Oleje w żywieniu koni

Oleje to najprościej mówiąc tłuszcze pochodzenia roślinnego, są one bardzo wartościowym dodatkiem w żywieniu koni. W zależności od surowca, z którego zostały wytłoczone posiadają szereg zalet i mogą wspomóc naszego konia w walce z różnymi schorzeniami. Oleje są źródłem przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych omega, które są niezbędne dla prawidłowego zbilansowania końskiej diety! Mowa tu oczywiście o kwasach omega 3, omega 6 oraz omega 9, które dostarczone w odpowiedniej ilości ale także proporcji wspierają funkcjonowanie całego organizmu.
Dlaczego są one tak ważne w końskiej diecie? Kwasy omega 3 mają przede wszystkim działanie przeciwzapalne, kwasy omega 6 na ogół działają prozapalnie, natomiast to ich odpowiednie ilości oraz równowaga są kluczowe dla zachowania zdrowia końskiego organizmu oraz korzyści, jakie chcemy osiągnąć.


Najczęściej stosowanym olejem w żywieniu koni jest olej lniany. I słusznie- to właśnie on charakteryzuje się największą zawartością kwasów omega 3, na których tak bardzo nam zależy. Często stosujemy także olej z nasion konopi lub olej z czarnuszki, które dzięki swoim właściwościom są z powodzeniem wykorzystywane u koni z alergiami środowiskowymi, osłabioną odpornością bądź problemami dermatologicznymi. Dobór oleju do diety konia powinien uwzględnić jego aktualny stan zdrowia, całość diety oraz kondycję fizyczną.
Jakie są główne korzyści ze stosowania oleju w diecie Twojego konia?
-
Poprawa jakości sierści oraz kopyt, kwasy omega 3 poprawiają funkcjonowanie bariery skórnej, zmniejsza jej stany zapalne,
-
Niska zawartość skrobi i cukru przy wysokiej wartości energetycznej pozwala na zmniejszenie ilości zbóż w końskiej diecie,
-
Dzięki właściwościom przeciwzapalnym będzie odpowiedni w diecie koni wrzodowych oraz ze zwyrodnieniami stawów, ze stanami zapalnymi skóry,
-
Zwiększenie masy ciała, oleje są wysoko kalorycznym dodatkiem w diecie
-
Poprawa wydajności,
-
Są wartościowym dodatkiem energetycznym, energia pochodząca z oleju jest stabilna, ponieważ uwalnia się stopniowo,
-
Mają pozytywny wpływ na trawienie i cały układ pokarmowy,
-
Poprawiają wchłanianie witamin.
Na co zwrócić uwagę wybierając olej dla mojego konia?
-
Jakość, dobrej jakości olej pochodzi z procesu tłoczenia na zimno, co oznacza, że do jego produkcji nie została użyta wysoka temperatura, dzięki czemu olej zachowuje najwyższą jakość surowca oraz wszystkie jego najcenniejsze składniki.
-
Odpowiednie opakowanie, najlepiej, aby było one wykonane z ciemnego materiału, który nie będzie przepuszczał promieni słonecznych- mogą one przyspieszyć proces jełczenia tłuszczu.
-
Informacje dotyczące przechowywania i terminu ważności, olej najlepiej trzymać w chłodnym, zacienionym miejscu.
-
Ocena organoleptyczna, czyli smak, kolor, gęstość oleju, to bardzo ważne aspekty, dzięki którym będziemy w stanie ocenić, czy olej który wybraliśmy jest jakościowy. Będą one charakterystyczne dla danego oleju, w zależności od surowca, z jakiego powstał. Oleje z tłoczenia na zimno przeważnie są gęste, mają jednolitą konsystencję, ich zapach powinien być przyjemny i naturalny. Nieprzyjemny, kwaśny zapach może świadczyć o jełczeniu oleju, podobnie jak zmiana smaku z delikatnego, charakterystycznego dla świeżego oleju do gorzkiego (prawdopodobnie zjełczałego).
Bardzo ważne jest, aby każdy olej dodawać do diety stopniowo i rozpoczynając od niewielkich ilości! Dobór oleju, dawkę oraz czas podawania ustalamy indywidualnie, w oparciu o aktualny stan zdrowia konia, jego kondycję fizyczną oraz rodzaj wykonywanej pracy! 😊