Darmowa dostawa od 50,00 zł

Oleje w żywieniu koni

Oleje w żywieniu koni

Oleje to najprościej mówiąc tłuszcze pochodzenia roślinnego, są one bardzo wartościowym dodatkiem w żywieniu koni. W zależności od surowca, z którego zostały wytłoczone posiadają szereg zalet i mogą wspomóc naszego konia w walce z różnymi schorzeniami. Oleje są źródłem przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych omega, które są niezbędne dla prawidłowego zbilansowania końskiej diety! Mowa tu oczywiście o kwasach omega 3, omega 6 oraz omega 9, które dostarczone w odpowiedniej ilości ale także proporcji wspierają funkcjonowanie całego organizmu.

Dlaczego są one tak ważne w końskiej diecie? Kwasy omega 3 mają przede wszystkim działanie przeciwzapalne, kwasy omega 6 na ogół działają prozapalnie, natomiast to ich odpowiednie ilości oraz równowaga są kluczowe dla zachowania zdrowia końskiego organizmu oraz korzyści, jakie chcemy osiągnąć.

 

Najczęściej stosowanym olejem w żywieniu koni jest olej lniany. I słusznie- to właśnie on charakteryzuje się największą zawartością kwasów omega 3, na których tak bardzo nam zależy. Często stosujemy także olej z nasion konopi lub olej z czarnuszki, które dzięki swoim właściwościom są z powodzeniem wykorzystywane u koni z alergiami środowiskowymi, osłabioną odpornością bądź problemami dermatologicznymi. Dobór oleju do diety konia powinien uwzględnić jego aktualny stan zdrowia, całość diety oraz kondycję fizyczną.

Jakie są główne korzyści ze stosowania oleju w diecie Twojego konia?

  1. Poprawa jakości sierści oraz kopyt, kwasy omega 3 poprawiają funkcjonowanie bariery skórnej, zmniejsza jej stany zapalne,

  2. Niska zawartość skrobi i cukru przy wysokiej wartości energetycznej pozwala na zmniejszenie ilości zbóż w końskiej diecie,

  3. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym będzie odpowiedni w diecie koni wrzodowych oraz ze zwyrodnieniami stawów, ze stanami zapalnymi skóry,

  4. Zwiększenie masy ciała, oleje są wysoko kalorycznym dodatkiem w diecie

  5. Poprawa wydajności,

  6. Są wartościowym dodatkiem energetycznym, energia pochodząca z oleju jest stabilna, ponieważ uwalnia się stopniowo,

  7. Mają pozytywny wpływ na trawienie i cały układ pokarmowy,

  8. Poprawiają wchłanianie witamin.

 

Na co zwrócić uwagę wybierając olej dla mojego konia?

  1. Jakość, dobrej jakości olej pochodzi z procesu tłoczenia na zimno, co oznacza, że do jego produkcji nie została użyta wysoka temperatura, dzięki czemu olej zachowuje najwyższą jakość surowca oraz wszystkie jego najcenniejsze składniki.

  2. Odpowiednie opakowanie, najlepiej, aby było one wykonane z ciemnego materiału, który nie będzie przepuszczał promieni słonecznych- mogą one przyspieszyć proces jełczenia tłuszczu.

  3. Informacje dotyczące przechowywania i terminu ważności, olej najlepiej trzymać w chłodnym, zacienionym miejscu.

  4. Ocena organoleptyczna, czyli smak, kolor, gęstość oleju, to bardzo ważne aspekty, dzięki którym będziemy w stanie ocenić, czy olej który wybraliśmy jest jakościowy. Będą one charakterystyczne dla danego oleju, w zależności od surowca, z jakiego powstał. Oleje z tłoczenia na zimno przeważnie są gęste, mają jednolitą konsystencję, ich zapach powinien być przyjemny i naturalny. Nieprzyjemny, kwaśny zapach może świadczyć o jełczeniu oleju, podobnie jak zmiana smaku z delikatnego, charakterystycznego dla świeżego oleju do gorzkiego (prawdopodobnie zjełczałego).

 

Bardzo ważne jest, aby każdy olej dodawać do diety stopniowo i rozpoczynając od niewielkich ilości! Dobór oleju, dawkę oraz czas podawania ustalamy indywidualnie, w oparciu o aktualny stan zdrowia konia, jego kondycję fizyczną oraz rodzaj wykonywanej pracy! 😊

 

pixel